Advert

Sürmene nin Tarihi ve Doğal Güzellikleri.

Trabzon’un en güzel ve ünlü ilçelerinden biri olan Sürmene'de Gezilecek yerler..

Sürmene nin Tarihi ve Doğal Güzellikleri.
Sürmene nin Tarihi ve Doğal Güzellikleri. Mehmet_Guney
Bu içerik 2889 kez okundu.
Advert

Trabzon’un en güzel ve ünlü ilçelerinden biri de Sürmene’dir. Bıçakların, gemilerin ve hareketli ticaret hayatının olduğu Sürmene’de gezilecek yerler ağırlıklı olarak doğal güzelliklerden, köylerden ve yaylalardan oluşmaktadır.

Tarihi M.Ö.5. yüzyıla kadar dayanan Sürmene, Trabzon iline bağlı olup Doğu Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Trabzon’a 38 km uzaklıkta olan Sürmene’ye rahatlıkla ulaşarak keyifli turlar yapabilirisiniz.

 

Sürmene özellikle yaz aylarında oldukça hareketli bir sosyal yaşama ve turizm potansiyeline sahiptir. Kartpostallardan çıkmış bir görüntüye sahip olan Sürmene’ye yolunuz düştüğünde Karadeniz sahilini, kiliseleri, camileri, yaylaları ve şelaleleri görmeyi unutmayın.

 

Sürmene’ye ilk kez gelecekseniz Sürmene gezilecek yerler listemize göz atmanız faydalı olacaktır. Sizler için dolu dolu bir Sürmene gezi rehberi oluşturmaya çalıştık..

Sürmene’de Neler Yapılır?

Sürmene gezisi için turlarla ya da kendi imkanlarınızla Trabzon’a geldiyseniz muhteşem bir coğrafyanın sizi beklediğini bilmelisiniz. Trabzon’un 38 km uzağında, tabiatın yeşili ile denizin mavisinin birleştiği bir güzel kent olan Sürmene’de sizleri mükemmel bir atmosfer karşılayacak. Kokulu siyah üzümü ve ekşi elması ile bilinen Sürmene’de çay fabrikaları ve tersaneler de dikkatinizi çekecek. Kent merkezi sahil boyu Of ilçe sınırına 6-7 Km doğuda Yeniay ve Çamburnu limanlarında yer alan gemi tersanelerini mutlaka görmelisiniz.

Sürmene’de gezilecek yerler programınıza sahilden başlamalısınız. Sürmene turları ile denk geleceğiniz el tezgahlarında bıçakların nasıl üretildiğini gözlemleyebilirsiniz. Dünyada bıçak imalatı üzerinde lider olan Sürmene’de demirci ustaları ile tanışabilirsiniz.

Aynı zamanda kemençelerin yapımını da yakından görebilirsiniz. Sürmene geziniz hem kültür hem de aktivite gezisi olacaktır.

Sürmene Kalesi

Sürmene’de gezilecek yerler denince akla ilk olarak Sürmene Kalesi gelir. M.Ö. 2000 ve 3000 yıllarına dayanan geçmişe sahip olan Sürmene Kalesi 1400 yıllarında deniz ticareti taşımacılığında bir depo ve sığınak yeri olarak Cenevizli denizciler tarafından kullanılmıştır. Sürmene gezi listenize bu görkemli kaleyi mutlaka eklemeniz gerekmektedir.

Sürmene Kalesi Seyir Terası

Sürmene tarihi yerler listemizin başında gelen Sürmene Kalesi’ni panoramik olarak görmenizi sağlayacak seyir terasını da ziyaret etmeyi unutmayın. Sürmene Orta Mahalle’de bulunan Cam Seyir Terası Projesi hayata geçti ve Sürmene’nin muhteşem güzelliğini ayaklarınızın altına serecek.

Cumbalı Sürmene Evleri

Sürmene gezi programımızda Kuzey Anadolu İslâm-Türk Mesken Mimarisinin en güzel örneklerinden olan cumbalı Sürmene evlerini de bayılacaksınız. Denize bakan tarafları sizleri geçmiş zamanlara götürecek. Mutlaka görün!

Memişoğlu Konağı

Sürmene ilçesinin 4 km doğusunda Balıklı mevkiinde yer alan Memişoğlu Konağı, Sürmene’de gezilecek yerler arasındadır. İki katlı kademeli cepheli büyük bölümü taştan inşa edilmiş geniş saçaklı bir yapıdır. 18. yüzyılda yapıldığı sanılan binanın üst katındaki batı odasının ortasında bir mil etrafında dönebilen bir parça vardır. Sürmene tarihi yerler içinde en ünlülerden biridir.

Çamburnu Ormanı Piknik Alanı

Yemyeşil cennet olan Karadeniz’de Sürmene ormanları da görülmeye değerdir. Sürmene gezilecek yerler listenize almanız gereken Çamburnu Ormanı’nda piknik de yapabilirsiniz. Ayrıca fotoğraf çekmeyi seviyorsanız makineleriniz yanınızda olmalı. Muhteşem manzaralarla karşılaşacaksınız.

Zahra Mahallesi

Sürmene’de gezilecek yerler arasında bu şirin mahalle de yer alır. Çay ocakları, kahvehane, fırın, bakkal, market ve sakin sokaklarıyla köy hayatını yaşamanızı sağlamaktadır. Ayrıca buradaki Çay Fabrikası da görmeniz gereken yerlerdendir.

Çamburnu

Sürmene’nin güzel beldelerinden biri olan Çamburnu’nda doğal güzellikler merkeze nazaran koruma altındadır. Seyrek yapılaşma dolayısıyla sakin ve göze hoş gelen manzaralara sahiptir. Ayrıca çay ve fındık bahçeleri de tatilcilerin göreceği yerlerdendir.

Sürmene Ağaçbaşı Yaylası

Türkiye’nin en büyük yaylası olan Sürmene Ağaçbaşı Yaylası da Sürmene’de gezilecek yerler rotasına dahildir. Ülke çapında nadir bulunan turbalık bitki türleri bakımından zengin bir yayladır.

Sultan Murat Yaylası

Ayrıca en çok tercih edilen yaylalardan biri olan Çaykara’ya 25 km uzaklıktaki Sultan Murat Yaylasına da Sürmene içinden alternatif yollar ile gidilebilmekte olup ortalama mesafe 60 km’dir. Sultan Murat yaylası da Sürmene turları ile görebileceğiniz yerlerdendir.

Giderek betonlaşan bir yapıya sahip olsa da Sürmene’nin beldeleri ve yüksek yerlerdeki güzellikleri halen turistlerin ilgisini çekmektedir. Trabzon ile Rize şehirlerinin ortasında bulunması ve yayla turizmine elverişli olması nedeni ile görülmesi gereken yerlerden biri olan Sürmene, Karadeniz turları için ideal rotalardandır.

Sürmene’den Ne Alınır?

Sürmene gezileri ile doğal güzellikleri keşfettikten sonra ilçeden ayrılırken hediyelik alacağınız onlarca dükkan göreceksiniz. Sürmene’nin meşhur bıçaklarını sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Sürmene’den alabileceğiniz hediyeler:

  • Sürmene Bıçağı
  • Sürmene Pidesi
  • Sürmene Keseri
  • Sürmene Oyuncak Takası
  • Sürmene Tahta Kaşığı

Sürmene’de nereler gezilir sorunuza faydalı cevaplar verdiğimizi düşünüyoruz.  Sürmene’de gezilecek yerler doğal güzelliklerden oluştuğu için doğa yürüyüşlerine ve aktivitelere hazır olun. Yola çıkmadan Sürmene gezi listenizi yanınıza alın ve eşsiz güzelliklere yakından tanık olun. Unutamayacağınız bir Sürmene turu sizi bekliyor!

sürmene gezilecek yerler sürmene tatil yokuşbaiı sürmene bıçağı sürmene pidesi zarha memişoğlu konağı cumbalı sürmene evi cumbalı ev yayla orman taşlı yaylası
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Özdemir Bayraktar hayatını kaybetti.
Özdemir Bayraktar hayatını kaybetti.
Hüseyin Güney ile Söyleşi ...
Hüseyin Güney ile Söyleşi ...