Karadenizin İncisi Karalahana Yemeği Tarifi.
Pratik ve oldukça besleyici olan bu çorba tarifini deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. Peki karalahana çorbası nasıl hazırlanır?
Mehmet_Guney
Tarih: 2020-03-15 Saat: 15:49:27
Güncelleme : 2020-03-15 15:49:27Bu içerik 3408 kez okundu.
Karadenizin İncisi Karalahana Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
- 2-3 demet karalahana
- 1 tane orta boy soğan
- 1 bardaktan bir parmak az aşurelık buğday
- 1 bardaktan bir parmak az mısır veya mısır kırığı
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ (silme olacak)
- 100-200 gr iç yağ
- Tuz, kırmızı pul biber, karabiber
Karadenizin İncisi Karalahana Yemeği Tarifi Yapılışı
Karadenizin İncisi Karalahana Yemeği Tarifi;
Baharın ilk günlerinde son kez karalahana yemeği yapalım, biz genelde bu yemeği kışın severiz.
- Gelelim tarife öncelikle lahanalarımızı sirkeli suda güzelce yıkayıp, ince ince doğrayalım, kenara koyalım.
- Yemeklik doğradığımız soğanı yağ koyduğumuz tencereye koyup soğanları kavuruyoruz üzerine salçaları ekliyoruz, biraz kavrulunca üzerine lahananın saplarını ekleyip, karıştıralım ve biraz kavuralım, daha sonra lahananın yapraklarını ilave edelim, tencereye dörtte üçü kadar sıcak su ilave edelim bir taşım kaynayınca aşurelik buğdayı ekleyelim, beş dakika sonra barbunya ve mısırı ekleyelim.
- Tereyağı ilave edip 15-20 dakika kaynadıktan sonra İç yağını ekliyoruz.
- Barbunya ve mısır piştikten sonra bir kabın içinde mısır ununu sulandırıp çırpıyoruz birazda yemeğin suyundan ekleyip, karalahananın üzerine döküp, kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz, yemeğimiz koyulaşınca, tuzunu ve baharatlarını ekleyip birkaç taşım kaynatıp, ocaktan indiriyoruz.
- Sıcak servis yapılmasını tavsiye ederim. Afiyet Olsun.
karalahana
karalahana çorbası
karalahana tarifi
-
-
-
-
-
-
Sürmene Bıçağı ve Sürmene Bıçak Oyunu Belgeseli.
El işçiliği bıçak yapımının püf noktalarından biri çeliğe kıvamında su vermektir. 1952 yılında, suç aleti kapsamına alınıp üretimi ve satılması yasaklanana kadar Sürmene'de, 250 civarında ev tipi imalathanede Sürmene bıçağı üretilmekteydi. Sürmene'deki bıçak ustalarının Anadolu'daki diğer geleneksel ustalardan farkı, bıçağın tesviyesinden kılıfına kadar imalatta kullandıkları pek çok aleti de kendilerinin üretmesiydi. Bıçağın tesviyesini motor kullanmadan, toprağa saplanmış iki çatallı direğin ortasına geçirilmiş bir bileği taşını el yardımıyla döndürerek yaparlardı.
Sap kısmını oluşturan boynuz ısıtılarak kalıba koyulur, mengene ile sıkıştırılıp şekil verilir son olarak da üzerine gümüş işleme süs takılırdı.
Kemençe ve zurna eşliğinde oynanan, bir çeşit düello olan bıçak oyunu dansında oyuncular, bellerine taktıkları Sürmene bıçaklarını kullanırlar. Bu sıra dışı oyunda iki oyuncu karşılıklı horon oynar sonra da bıçaklarla saldırı figürleri ile süslenmiş dans gösterilerini yaparlar. Tarihte çetelerin, eşkıyaların çok olduğu dağlık ve ormanlık bölgelerde daha çok oynandığı gerçeği gözlerden kaçmamalıdır. Dağlık bölge insanı doğayla iç içe zor yaşamı nedeniyle bıçkın, sert, kavgacı ve yenilgiyi kabul etmeyen bir yapıya sahiptir. Birbirini alt etmek için meydana çıkan oyuncuların bıçağa ve bileklere olan hakimiyeti, rakibini yenmek için melodi eşliğinde yaptıkları vücut hareketleri bu oyunda ön plana çıkmaktadır. Her bir figürün farklı anlamlar taşıdığı uluslararası üne sahip bu yöresel dans da bıçakçılık gibi tükenen sanatlar arasında yerini almaktadır.
BIÇAK VE OYUN belgeselinde, uluslar arası üne sahip olmalarına rağmen kaybolmaya yüz tutmuş bu iki yerel kültür, yaşayan ustaların elinden ve dilinden anlatılmaktadır. Belgeselde, Trabzon’un Sürmene ilçesinde el yapımı bıçakçılığı ve bıçak oyununu ayakta tutmak ve yeni nesillere aktarmak için verilen mücadeleye yer verilmektedir.
-
-
-
-
-
-
-